donderdag 10 november 2011

Van mijn moeder kreeg ik begin november 2011 een 15 tiental verse vijgjes uit eigen tuin.
Dit is waar het mij toe aanzette:

 
FLensjes met Stichtse vijgen in een jus van sinasappel, rum en kaneel
Ingrediënten voor de vijgjes met sinaasappeljus:
1)    Vijgen, twee per persoon (1 per persoon is ook heerlijk)
neem rustig gedroogde vijgen, Antonio Carluccio doet dat ook in ”Antonio Carluccio’s Italia”.)
2)    honing, 1 eetlepel per 4 vijgen
3)    sinaasappel, 1 per 2 vijgen
4)    kaneelstokje**
5)    twee dopjes rum**


**beide rum kan je rustig weglaten, zeker als dessert na een enorm diner, niemand proeft het verschil ; )

Belangrijker dan de verhoudingen der ingredienten in dit recept, is de heerlijke techniek van het inkoken:
Inkoken:
Pannetje met de in te koken vloeistof op het vuur en rustig het water laten verdampen tot de helft van de vloeistof over is. Truc: Denk aan het smaalversterkende effect van inkoken. Alleen het water kook je weg, niet de smaakmakers, zoals: zout, suiker etc. etc.
==De Fransen zijn er dol op, alles koken ze in. Moet u ook eens proberen bij het koken der mossels.
Twee glazen wijn inkoken tot de helft en dan de mossels in de pan, deksel er op.
3 à 4 minuten koken, verrukkelijk.==
Ok, nu aan de slag:
a)    In steelpannetje: sinaasappelsap met honing, rum en kaneelstokje  inkoken tot de helft van de vloeistof over is       (gedroogde vijgen + sap van 1 sinaasappel extra mee koken tot ze zacht zijn).
b)    Vijgen halveren, steeltje en kontje eraf.
c)     vijgen bij ingekookte sinaasappeljus nog 5-7 minuten meekoken- DEKSEL op de pan!
d)    Haal de vijgjes uit de jus! Laat ze afkoelen en pas vlak voor het eten van dit gerechtje de vijgjes weer opwarmen in de jus.
Flensjes:
Maak het beslag voor de flensjes iets dikker dan bij pannenkoeken, voeg iets minder water/melk toe.
Bak kleine pannenkoekjes. Drie per persoon, grootte van een klein schoteltje.
Voor het serveren flensjes even opwarmen in de jus.
NB: Flensjes voor dit recept ook prima en lekker de tweede dag, dus bakken en goed verpakt in de koelkast leggen. Haal ze de volgende dag ruim voor het diner uit de koelkast. En volg recept.
Flamberen in koekenpan: Oppassen, maar zooooooooo spectaculair ende lekker!
IJs erbij, tuurlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten