woensdag 4 januari 2012

Appel:


Pittige appelmoes voor volwassenen.
Spicy applesauce for grown-ups, recipe in English: info@cobuse.nl

Deze heerlijke appelmoes is ook zeer geschikt voor de grieperige medemensen.
Breng je buur of lief een bakkie hete moes en die is in no time opgeknapt!

Appelmoes is sowieso geschikt om even snel te maken ook als je oude appels hebt. Je kan alle soorten appels gebruiken, pas de hoeveelheid suiker aan. Goudrenetten zijn iets zuurder dan gewone handappels. Begin met een beetje suiker tijdens het koken, als de moes klaar is kan je altijd nog suiker toevoegen. En rietsuiker is ook hier weer het lekkerst.
Kook je met de kinderen laat ze dan ook proeven en wat van de appels eten. Zeker ook doen met wat oudere gerimpelde appels, nu laten ze die vaak liggen, zo van: ‘Mam, die zijn echt niet meer goed’.  Nu proeven ze meteen dat ze best lekker zijn, vaak iets zoeter dan de strakke appel ; ).

-kook de kids-portie apart in een pannetje.-

De ingrediënten:
Appels
Rietsuiker
Sinaasappelschil, kan ook makkelijk van een ouwe sinaasappel.
Verse gember
Gemalen chilivlokken
Eventueel kruidnagel, 3 a 4. Haal die wel eruit voor je gaat pureren!
(kaneel kan ook, maar maakt het een beetje muffig, als ik zo vrij mag zijn.)
-Beetje rode of witte wijn, dat staartje wat je nog hebt staan en anders ongeveer drie kwart glaasje op 4 appels.
De bodem moet iets bedekt zijn met vocht, maar zeker niet meer. De appels bestaan uit 85% H2O.
 
Aan de slag:
Schil en snij de appels in stukken
Rasp de gember, 1  knolletje per 4 appels, maar de hoeveelheid hangt af van je eigen smaakt.
Voeg suiker, gemalen chilivlokken en zeste (uiterste buitenkant van een citrusvruchtschil) van 1 sinaasappel toe.
ZESTE: is alleen het oranje gedeelte van de schil!!! Het witte gedeelte van de schil geeft een vreselijk bittere smaak aan het geheel!

Voor alle toevoegingen alhier geldt: een beetje tijdens het koken, dan proeven en later eventueel meer toevoegen. Geef de ingrediënten wel even de tijd om hun smaak af te geven.
Gooi alles in de pan doe de wijn erbij of een bodempje! water.
Kook alles tot moes en pureer. Is de moes te dun, kook ‘m iets verder in. Dit is geen moment om kinderen te laten roeren, hete appelmoes is gloei-heet!!!

Afgekoeld of warm opeten. Bewaren kan best een paar dagen in de koelkast.

Waar eet je het bij?:
Gewoon lekker los, bij spruitjes en aardappels, kip, pittige gerechten.
Mocht je dit recept gaan proberen, laat het me weten! Misschien kom je op andere lekkere ideeën!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten