vrijdag 21 september 2012

Yoghurtcake met bosbessen en citroen


 


Heb altijd al een yoghurtcake met vruchten willen maken, het klinkt namelijk zo gezond.
“Nou liever geen appeltaart, wel graag een stukje yoghurtcake, ik ben op dieet, weet u.”

Enfin, ik google er op los, op zoek naar een goed recept, waar je de klodders yoghurt bij wijze van spreken ziet zitten.
Nou is een yoghurtcake maken niet zo makkelijk als je denkt.
Het beslag moet niet te nat zijn, anders gaart de cake niet en wordt ’t een bonkie. Als dat gebeurt snijdt men de cake vaak in kleine stukjes en serveert ze als exquis hapje toe, bij de koffie.
Mij is niet snel tevreden.

Toen ik al het al bijna opgegeven had, stuitte ik op de prachtige foto van Ann Vertriest. Ik mag wel zeggen, yoghurtcake met bosbessen op zijn best. Die foto en het recept hebben me doen besluiten de strijd voort te zetten en een yoghurtcake met vruchten te maken.

Dank aan Ann Vertriest , copywriter, (food) fotograaf http://annvertriest.com/
De sappige yoghurtcake met blauwe bessen, Ann Vertriest:
Ann Vertriest is natuurlijk ook te vinden op facebook:

Waar hadden we het ook weer over, oja, yoghurtcake met bosbessen.


Uiteindelijk heb ik met de volgende ingrediënten en hoeveelheden er dit van gebakken.
Bloemen uit schooltuin van dochter lief.
Ze heeft kruiden en wortelloof verwerkt in het bloemstukje.
Ingrediënten:
200 gram meel
1 eetlepel bakpoeder
1 volle mok/theekop bosbessen

180 rietsuiker
3 eieren, maatje-M
60 gram hele zachte boter, niet smelten
60 gram zonnebloemolie

200 gram volle yoghurt
Citroenrasp van 2 citroenen

gereedschap:
Twee kommen, weegschaal, (hand)mixer, springvorm/vierkant ongeveer 20 cm.

Aan de slag:
- Springvorm 20 cm/vierkant
Insmeren met boter, rietsuiker en met bloem bestuiven
- Oven voorverwarmen op 170 graden of iets lager als het moeilijk te zien is op je oven.
Heteluchtoven kan op 160 graden. Door de cake rustig te bakken voorkom je die enorme bobbel op de bovenkant, meestal ;-).
De cake wordt in ongeveer 60 minuten gaar. Minimaal 15 minuten afkoelen. Dus even snel bakken is er niet bij. Maar de volgende dag is de cake nog lekkerder!
Deze sappige cake zal niet zo snel uitdrogen, dus verpak ’t geheel niet al te luchtdicht. Losjes een deksel of folie eroverheen is prima.  


Kom - 1)
Eieren, suiker, boter en olie, kort mixen tot je ziet dat alles zo een beetje door elkaar zit. de boter zal niet geheel mengen tot een homogene massa, geen punt!
Schep de yoghurt en citroenzest (rasp) erdoor. 
Kom – 2)
Meng het meel met het bakpoeder.
Even opletten: vruchten afspoelen en licht droog deppen. Er mag een beetje vocht aan de bessen blijven hangen, maar niet te veel. Precies genoeg om het meel aan de vruchtjes te laten kleven.
Want nu gooi je de vruchten door het meel/bakpoedermengsel en husselt het geheel even flink.

Vis met je handen de bebloemde bessen eruit en leg ze op een bordje.

Kom – 1)
Schep vlot het meel door het boter/ei/suiker/yoghurtmengsel.
Klontjes is niet erg, maar het meel moet niet echt zichtbaar meer zijn.
Nu de bessen of andere vruchten erdoorheen scheppen en je beslag is klaar.
 
-Giet beslag in vorm en zet in de oven.
Na 50 minuten: gaartest: Prik er met een satéprikker in en kijk of er beslag aan blijft hangen. 'vies stokje: dan nog tien minuten in de oven; schoon stokje: cake uit de oven halen en laten afkoelen.
Zet nooit een heet baksel direct in de ijskast. Je ijskast kan dat niet.







Bij koffie;
Als dessert: besprenkel met cognac en serveer er licht opgeklopte slagroom bij.
Overige bessen/vruchten kan je een couli of saus van maken:
Couli/vruchtesausje:
Doe de vruchten met flink wat suiker in een pannetje, laten inkoken, scheutje alcohol erbij, nog iets verder laten inkoken. Laten afkoelen en apart erbij serveren.
Uit ’t vuistje…
Verwerken in een trifle…


1 opmerking: