zondag 14 oktober 2012

Scones



Scones
kleffe donders, maar o zo lekker met:
Stilton, roomboter, jam, honing, clotted cream, dikke slagroom.
-Maak het u gemakkelijk voor de zondag-brunch.


Gereedschap:
Oven
Ovenplaat
bakpapier
Evt. koekjes-uitstekers

Ingrediƫnten:
225 gram bloem
1,5 theelepel bakpoeder
1,5 EETlepel suiker, rietsuiker of zo
150ml melk, halfvol, vol, mager, net wat u heeft.
80 gram boter, roomboter, graag anders lopen de scones weg in de oven. Te zacht.
Bloem voor op het aanrecht. (Ik hoor u denken: is ze het ei niet vergeten
in dit recept? Nee, er zit GEEN ei in dit recept)




Aan de slag:
-oven voorverwarmen op 200 graden
-Bloem, bakpoeder, suiker door elkaar roeren
-Kleine stukje, KOUDE, boter toevoegen en met je vingers rubbelen.
Dit kunnen kinderen heel goed. Samen wrijven van meel en boter.
Als je een kruimelig geheel hebt:
-Melk erdoor roeren en bestrooien met meel.
-Aanrechtblad bestuiven met bloem, deeg erop en snel tot samenhangende bal maken.
Het deeg niet kneden. Dit is dus geen klusje voor kinderen, want die gaan er flink tegen aan en maken er voor je het weet een dikke klont van. En die rijst dus niet meer.
-Deeg platdrukken tot 3 cm en in hapklare stukken (7cm) snijden of met vormpjes uitdrukken.
-Op de plaat leggen
-evt. bestrijken met melk.
-15 minuten bakken. Houd de scones in de gaten, iedere oven is anders.
De Scones zijn van origine iet wat klef van binnen en droog van structuur. Dit hoort. Bak ze niet door, want dan worden ze hard en heeel erg droog…ervaring, ha!

Extra:
Vanille-extract: drie theelepeltje of zo toevoegen aan de melk.
Rozijnen: kleine handje. De oven is heet, dus soms schroeien de rozijnen en worden ze bitter… Oven iets lager is een optie. Even uitproberen.

Kopje koffie erbij, heel Engels ;-) en de dag is goed begonnen.
(Niet aan kinderen meegeven voor school, koud en een dag later zijn ze niet te (vr)eten. Maar ik heb er 1 thuis die ze wel zalig vindt...)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten