dinsdag 13 augustus 2013

Bosbessentaartje van Cobuse

Is this too good to be blue?

Dit kan iedereen!
Wel even opletten natuurlijk, ha!
Komt ie:
De taartbodem en de vulling hoef je niet apart voor te bakken of koken.
Alles gaat tegelijk de oven in.
Met de vruchten kan je variëren.
 
Ingrediënten:
150 gram bosbessen of andere vruchtjes.
-taartbodem:
3 plakjes bladerdeeg, diepvries
klein beetje bloem om het aanrecht mee te bestuiven
stukje boter om de zijkanten van de springvorm mee in te vetten.
-vulling = frangipane:
75 gram amandelmeel. De Tuinen, drogisterijen hebben het meestal. De markt, of toko's ook.
45 gram suiker
30 gram zachte roomboter
1   ei
Gereedschap:
springvorm, 20 cm Klik hier maar even om te kijken welke ik bedoel. (rond de 5 euro)
bakpapier
voorverwarmde oven 200 graden!
deegroller of grote spatel


Aan de Slag:
-Oven voorverwarmen op 200 graden.
-Taartbodem: ontdooi de drie plakjes bladerdeeg. Dit doe je door ze uit de verpakking te halen, maar het papiertje onder de blaadjes er nog even aan te laten zitten. Je legt ze naast elkaar op het aanrecht en laat ze rustig ontdooien, dit duurt een minuut of 5.
-Doe het bakpapier in de springvorm. Laat een randje uitsteken, handig bij het lospeuteren van het bakpapier voor het serveren van het taartje.
-Taartbodem: bestuif je aanrecht met een beetje bloem.
Leg de blaadjes bladerdeeg kloksgewijs op elkaar, zodat de puntje uitsteken.
Het velletje papier moet er tussen uit.
Rol uit tot iets groter dan de vorm. Je moet ongeveer een rand maken van 3 a 4 cm.
Het bladerdeeg dat uitsteekt kan je afsnijden en ergens anders in de rand duwen.
Druk met je vingerkootje het deeg tegen de rand, niet te hard, maar 'net aan' zoals dat heet.
Prik nu veel gaatje in de bodem en zet het geheel in de ijskast.
-Vulling:
Is de boter niet zacht, dan doe je alle ingrediënten in een pannetje BEHALVE het ei!
warm alles op en roer tot een gladde massa. Je hebt niet veel nodig om te boter te verwarmen, dus huppa meteen het pannetje van het vuur als de massa glad is. Even laten afkoelen en dan pas het ei erdoor.
Doe alle ingrediënten bij elkaar en roer tot een gladde massa.
-Haal de vorm uit de ijskast, giet de vulling erin en leg de bosbessen op de vulling.
Als de deegrand nu iets uitsteekt kan je 'm iets naar beneden drukken met een mes of vinger.
-Nu in het midden van de oven zetten voor een minuut of 20-30. Kijk even na 20 minuten. Soms komt de vulling toch omhoog, dat is niet erg, die zakt bij het afkoelen weer in.
Niet de grill aan, hete-lucht-blazer kan wel aan.
 
-Het taartje is klaar als de randjes mooi bruin zijn! 
-Iets laten afkoelen en uit de vorm halen, verder laten een rooster, liefst zonder het bakpapier.
Als je de taart op een vlakke ondergrond zet, bijvoorbeeld een plateau/snijplank dan is er kans dan de krokante onderkant zacht wordt.
 
Vervoeren van je taart kan ik de vorm met het gebruikte bakpapier. De taart moet wel eerst goed zijn afgekoeld.
 
Veel plezier met maken en uitdelen. 
 
-Koken en bakken is uitproberen en veel doen en zelf aanpassen waar nodig.
Ik ben benieuwd wat u van dit recept vindt, ik hoor het graag.
 
 
 
 
 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten